ASPLUND MEETS BERNSTEIN PCD 103
(2010 Prophone)
 ASPLUND MEETS BERNSTEIN PCD 103
(2010 Prophone)

"It's the most important jazz album to emerge from the Nordic Area in a good long while."

"This is fine, thinking man's jazz, worthy of worldwide attention."

Chris Mosey, All about jazz

"Peter Asplund and Mats Hålling, the Miles Davis and Gil Evans of 2010"
Alexander Agrell, Sydsvenskan
"Asplund behärskar såväl kraftspelet som det intima, men viktigast är kanske hans flyhänthet och omställningsförmåga. Han skalar bort överflödet och finner den kärna som både är Bernstein och Asplund."
Johannes Cornell, DN

"De två grupperna Peter Asplund Quartet och Dalasinfoniettan med Mats Hålling som arrangör och dirigent smälter ihop fint, inte ett enda taktstreck sätter käppar i hjulen. Sällan har en jazzgrupp samarbetat så sömlöst med en symfoniorkester."
Leif Carlsson, Kulturen

"Utsökt legering av kvartettformat och lillsymfonisk besättning. Asplund, en av Europas främsta jazztrumpetare, gör inte oväntat storverk i dessa tolkningar av Leonard Bersteins musik. Dalasinfoniettean glider sömlöst ut och in i kvartettens högoktaniga spel: Johan Löfcrantz Ramsay, trumma, Jacob Karlzon, piano, Hans Andersson, bas. Mats Hålling håller sinfoniettan elegant i sin hand. Och så Asplund själv, lyrisk, knivskarp, smart. Briljant."
ULF JOHANSON, GP

"Peter Asplund och Mats Hålling – 2010 års Miles Davis och Gil Evans." "Likheten sitter i kreativiteten och det levande samspelet."... "Asplunds kvartett, skivans motor, går till verket med hjärta och träffsäkerhet och ut kommer en ljus, kraftfull musik fylld med musikaliska uttryck och känslor. Karismatiske Asplund luftar alla sina kvaliteter och gör ett vidunderligt jobb, liksom Jacob Karlzon vid flygeln."
Alexander Agrell / Sydsvenskan

"Tack vare Hållings ytterst smakfulla, gränsöverskridande arrangemang, kvartettens lyhörda samspel, gnistrande soloinsatser och – inte minst – Bernsteins fantastiska kompositioner har plattan blivit en fullträff, en av seklets bästa svenska jazzplattor! Hittills."
Jan Olsson / Skånskan

"Asplund och Jacob Karlzon spelar oerhört finkänsligt, lyhört och med ett stort mått av improvisation, på endast trumpet och piano. Det är andaktsfullt och genialt."
Anders K Gustafsson / DT

Mötet mellan de fyra jazzmusikerna och de 28 symfonikerna blir en upplevelse som sällan bjuds. Arrangören Per Hålling har gjort ett gediget jobb, och han låter de två ensemblerna integreras sömnlöst…
Här finns jazzgruppens frihet, Asplunds utsökta trumpet, Jacob Karlzons magnifika pianospel och här finns smakfulla orkesterpartier. Allt understryker skönheten i Bernsteins kompositioner, med uttryck från mäktiga ballader till spänstig kvartettmusik.

Olle Hernegren / Nya Wermlands tidning